Svar på vanliga frågor om små lån

Här försöker vi svara på vanliga frågor om smålån som du som besökare kan tänkas ha. På många av frågorna finns det längre mer ingående svar i texter som länkas i menyn till vänster.

Kan man låna med betalningsanmärkning? Ja man kan låna med en betalningsanmärkning. Det är inte alla långivare tillåter detta, men om det rör sig om mindre belopp kan ett fåtal betalningsanmärkningar vara tillåtet att ha. Om du har ett skuldsaldo hos kronofogdemyndigheten är det dock mycket svårare. Förutsättningen att få låna med en betalningsanmärkning är att dina skulder är betalade och att du inte har dragit på dig för många anmärkningar. Hur långt tillbaka i tiden anmärkningarna registrerades kan också ha en viss påverkan i beslutet. Kan man låna med många förfrågningar hos UC. Ja, de flesta långivare som vi jämför på denna sidan väger inte in kundens historiska kreditengagemang som finns registrerat hos UC. Det flesta långivare som erbjuder smålån och snabblån använder sig heller inte av UC överhuvudtaget. Var noga med att kolla detta innan du ansöker! Vet du med dig att du har många förfrågningar eller inte vill dra på dig någon ny så finns det gott om alternativ att välja mellan. Du hittar information om vilka långivare som använder sig av UC under vår översikt eller jämförelse av smålån. Vad är snabblån eller smålån? DEt kännetecknas oftast av att vara ett litet lån där Utbetalning är väldigt snabb. Du har pengarna oftast samma dag. Har du också konto på Handelsbanken, Nordea så kan det röra sig om minuter innan du har tillgång till pengarna. Andra långivare tar vanligtvis ett par dagar på sig innan du har fått utbetalningen. Det är oftast även lägre ränta, längre återbetalningstid och beloppen är lite högre på denna typen av lån.

Vad är ett privatlån?

Det är ett lån utan säkerhet där du inte behöver redogöra vart pengarna skall användas till. De smålån som du hittar på denna sidan kräver inte att du lämnar någon säkerhet.

Får man göra avdrag för smålån?

Javisst, och detta bör du kontrollera så att det blir rätt. Den delen som är ränta av det du betalar tillbaka är avdragsgill. Den delen som är avgift kan du inte få avdrag för. Läs mer om avdrag för ränta innan du skickar in din deklaration.

Tar alla långivare en kreditupplysning?

Ja alla långivare gör en kreditprövning med hjälp av en kreditupplysning. Dom måste också enligt svensk lag göra detta. Lagen är framförallt till för att skydda dig som konsument från överskuldsättning och inte för att motarbeta utlåningsverksamheter. Konsumentverket har översynen för att finansiella institutioner gör en fullgod kreditprövning.

Hur fort får jag pengarna?

Ansöker du om ett snabblån har du nästan alltid pengarna samma dag om ansökan blivit godkänd innan 13:00. Oavsett vilken bank du har så länge det är ett svenskt bankkonto. Har du samma bank som kreditgivaren kan det gå mycket fortare. För lite större lån är oftast utbetalningstiden ett par dagar.

Finns det lån helt utan avgifter och räntor?

Ja du kan faktiskt låna räntefritt utan kostnader ifall du är förstagångskund!

Vad händer om jag inte kan betala?

Om du inte kan betala dit lån kommer fordran gå till inkasso, eventuellt kan långivaren välja att skicka kravet direkt till kronofogden för indrivning. Det finns ingen regel eller lag som säger att ett inkassobolag måste försöka driva in skulden först. Ett obetalt lån kommer ge betydande avgifter utöver det du redan skall betala.

Vad är effektiv ränta?

I den effektiv ränta ingår samtliga kostnader som du betalar för ett lån. Den effektiva räntan måste alltid vara tydlig i ett avtal och beräknas på årsbasis. För ett litet lån med en löptid på 30 dagar kan bara uppläggningsavgiften resultera i väldigt hög effektiv ränta. Snabblån har i regel många gånger högre effektiv ränta än vad längre större lån har.

Vad gör ett inkassoföretag?

Ett inkassoföretag utför ett inkassoärenden för obetalda skulder. Inkasso i sig är en åtgärd som syftar till att driva in en skuld. I Sverige finns en inkassolag som reglerar inkassoverksamheten, samt att inkassoföretagen är under tillsyn av datainspektionen. Det är heller inte nödvändigt för en kreditgivare att anlita ett inkassoföretag. Det är fullt tillåtet att driva sina egna inkassoärenden över egna fodringar.

Vad gör kronfogden?

Sveriges kronofogdemyndighet har bland annat till uppgift att driva in skulder. Kronofogdemyndighet har befogenheter som inte inkassoföretagen har. Det kan vara åtgärder som utmätning av lön eller privata tillgångar. Svenska kronofogdemyndigheten har väldigt få motsvarigheter utomlands när det kommer till driva in privata skulder.

Vem kontrollerar långivarna?

Banker, kreditmarknadsintuitioner står under finaninspektionens tillsyn. Den 1 Juli 2015 infördes nya regler mot snabblånsverksamheter. Reglerna innebär att verksamheten kräver ett tillstånd, precis som banker och kreditmarknadsbolag behöver. Tillståndet innebär att finansinspektionen får större insyn i verksamheten.

Vad är detta för websida egentligen?

Vi som driver denna sidan försöker ge en så korrekt och opartisk bild som möjligt om vilka smålån och snabblån som finns på marknaden. Priserna skiljer sig mycket mellan olika aktörer och beroende på kundens behov. Vi skulle vilja säga att det absolut finns ett värde för en kund att ta jämföra olika alternativ. Vi har också en ambition att ge besökaren korrekt information som är relaterat till denna typen av utlåning. Både positiva och negativa saker. Detta är en kommersiell webbsida och genererar en viss inkomst om en låntagare klickar sig härifrån till kreditgivaren.