Så här fungerar det

Detta är en kort guide som beskriver processen och händelserna när man tecknar små snabba lån. Så ta gärna del av information innan du går vidare, för det finns några viktiga saker att tänka på.

Ansökan

Du börjar med att välja en långivare som erbjuder det billigaste alternativet för det beloppet som du behöver låna. Förslagsvis gör du ansökan genom deras internettjänst, men du kan även ringa om du känner dig bekvämare med det. Där kommer du att få välja ett belopp och hur lång löptid lånet skall ha. Oftast är det mellan 1-3 månader, men det finns andra varianter också. Du kommer i samband med ansökan få uppge personuppgifter, utbetalningsuppgifter och information som visar hur din ekonomiska sitution ser ut för tillfället.

Kreditprövning.

Efter att din ansökan om ett lån är inskickat kommer kreditgivaren att göra en kreditprövning på dig. Detta måste snabblåneföretag göra enligt svensk lag. Vilken kreditupplysning som används varierar mellan olika företag. Kreditupplysningar från UC(fd. upplysningscentralen) är relativt ovanligt bland snabblåneföretag. Söker du större lån är det vanligare att UC används. Exempel på kreditupplysningar som används i samband med smslån och snabblån är Bisnode, Credit Safe och Sergel. Ett tips är att läsa artikel om varför man ska undvika UC.

Utbetalning och Överföring.

Så snart din ansökan är beviljad blir den oftast också snabbt utbetald. Det är dock inte säkert att du får pengarna samma dag pga. banktransationen. Viktigt att veta är att du har möjlighet att ångra ditt lån inom 14 dagar ifall du upptäcker att lånet var onödigt. Som låntagare måste man dock betala ränta och skäliga avgifter för den utnyttjade löptiden. Mer information om ångerrätten hittar du på på Konsumentverket..

Återbetalning

När du har fått pengarna överfört till ditt bankonto kommer du snart att mottaga en faktura. Många företag skickar fakturan endast via epost. Detta uppfattas som praktiskt och diskret av många kunder. Du kan i våran jämförelse och sammanställning se vilka långivare som använder epostfaktura som ett alternativ. Återbetalningen av lånet skall vara kreditgivaren tillhanda senast samma dag som fakturan förfaller, annars kommer en påminelse skickas till dig. Påminelser skickas vanligtvis ut per post till din folkbokförda adress.