Kontokrediter

Denna typ av kredit har funnits länge men har under senare tid blivit en alltmer popular typ av lån. Kontokrediten finns alltid tillgänglig för oförutsägbara och förutsägbara utgifter. En fördel med kontokredit är att du betalar endast för den tiden du behöver låna pengarna och endast för utnyttjat belopp. För dig som låntagare betyder detta att du kan hålla krediten så låg som möjligt under perioder för att senare utnyttja en större del när det behövs. Vid ett uttag till ditt bankkonto krävs heller inte en ny ansökan med kreditupplysning utan detta utförs endast vid det tillfälle då du ansöker om krediten. Du har alltså alltid ett mindre lån redo att använda när det behövs. Kontokrediter kan vara allt från några tusen till ett par hundratusen. Hur stor kontokredit man kan ha grundas i en kreditbedömning.

Kontokrediten skiljer sig egentligen inte mycket ifrån ett kreditkort. I vissa fall kan en kontokredit vara billigare än kreditkort där man har lite lägre ränta och avser betala tillbaka under en längre tid. Kreditkort har däremot oftast en räntefri period på exempelvis 30 dagar och sedan en relativt hög ränta. Kontokrediten ger dig också möjlighet att ta ut pengar till ditt bankonto för att betala räkningar etc. medans kreditkort är till för att vara ett kortvarigt lån för där du behöver betala med kort.

Nackdelar med en kontokredit

Ha inte en kontokredit om du inte behöver. Din beviljade kredit påverkar din kreditvärdighet som i sin tur kan påverka kostnaden för framtida lån. Oavsett om du utnyttjat den eller ej. En långivare måste ta i beaktning att du är beviljat beloppet på en kredit även om det inte är en skuld. Det betyder att om du har 50.000 kronor i outnyttjad kredit och ansöker om en blankolån på 50.000 så kan din utnyttjade kredit teoretiskt vara 100.000 kr nästa dag.

Kontokrediter har ingen räntefri period. Det är därför ingen god ide att använda kontokredit för att kortsiktigt låna till konsumtion, resor eller dylikt när du vet att du kommer betala tillbaka inom en månad. Då är ett kreditkort ett bättre alternativ.

Att tänka på

Små kontokrediter är oftast en högkostnadskredit. Anledning till detta är att höga avgifter tas ut på att handlägga dina uttag. Även om Sverige 2018 fick en reglering av hur stor nominell ränta som får tas ut för ett lån så finns det ingen begränsning på avgifter. Vilket i praktiken leder till att en effektiv ränta (vad du slutgiltigheten betalar) kan vara väldigt hög. Var därför noga med att kontrollera avgifter!