Akutlån – Pengar direkt på kontot

Är du i akut behov av pengar och behöver ta ett snabblån för att få det att gå ihop? Du kanske har stött på oväntade kostnader och inte får lön eller utbetalning förrän det är för sent. Det finns akutlån som kan ge dig pengar direkt på kontot hjälpa dig tills du är tillbaka på fötter igen, men först borde du veta hur det hela funkar.

Läs mer

Är du i akut behov av pengar?

Ibland händer det att det kommer oväntade kostnader du inte är beredd på, som när något du måste använda i vardagen går sönder och behöver ersättas, eller böter och missade fakturor. Det är inte alla som har familj eller vänner som kan hjälpa till, eller som kan få fram de summorna i stunden, framförallt inte i nära anslutning till nästa lön eller utbetalning. I sådana lägen kan det vara nödvändigt med ett akutlån så du kan betala dina oväntade kostnader och betala tillbaka kort inpå när lön eller utbetalning kommit till kontot.

Snabblån direkt – Jämför olika akutlån

Innan du tar ut ett akutlån, jämför alla lån så att du hittar ett med en ränta som är rimlig för dig att kunna betala tillbaka i tid. Att ta ut ett lån kan gå snabbt när du är i akut behov av pengar, men utan att tänka dig för kan du skriva upp dig på något du inte kommer kunna betala tillbaka, och då försätta dig i djupare problem hos Kronofogden.

Du kan jämföra och hitta ditt akutlån hos Akutlånet.se och få pengar direkt på kontot från ett flertal av långivarna de listar. Notera att hemsidan inte är en långivare, utan enbart jämför tillgängliga snabblån direkt på hemsidan.

Så funkar akutlån


När du tar ut ett akutlån går du med på en räntesats att betala tillbaka uppdelat under en löptid. Beloppen du lånar ska alltid betalas tillbaka med ränta som tillägg. Det innebär att ett lån på exempelvis 10 000 kr kan innebära att du inom ett år behöver betala tillbaka runt 13 000 kr (inklusive en 30% räntesats).

Olika lån har olika avtal, medan ett lån kan ha en löptid på flera år innan hela summan ska vara inbetalad, medan andra kräver att summan ska vara återbetald inom ett år eller till och med en månad. Skulle du då inte vara kapabel att betala av ditt lån kan det gå vidare till Kronofogden.

Eventuell väntetid


För att få pengar direkt på kontot samma dag behöver vissa krav uppfyllas. Utöver att vara skriven på samma bank som utbetalaren, behöver du vara:

  • Myndig (18 år)
  • Folkbokförd i Sverige med svenskt BankID
  • Fri från skuldsaldo hos Kronofogden
  • Utan betalningsanmärkningar de senaste 6 månaderna
  • Deklarerad inkomst från föregående år

Skulle du sakna något av ovanstående faller du bort som låntagare hos de flesta aktörer, även om vissa har överseende med betalningsanmärkningar.

Andra val i akut behov av pengar

När du plötsligt står med dina kostnader i akut behov av pengar finns det fler saker du kan överväga för att få pengar direkt på kontot. Om du har ägodelar du kan sälja för att få ihop din nödvändiga summa kan det vara värt att lägga upp på exempelvis Facebook Marketplace eller Blocket och se om det är någon som är intresserad av att köpa. Du kan även ta med värdesaker till en pantbank och lämna in dessa för en lånad summa, och sedan få tillbaka värdesakerna när du betalar av ditt lån hos pantbanken. Du kan hitta pantbanker i din närhet på Pantbankerna.com.

Skulle du önska hjälp att få ekonomisk koll i förebyggande syfte finns det hjälp hos Kronofogden där du kan få webbutbildning och stöd. Du kan även söka bidrag från Socialtjänsten om ekonomiskt bistånd och försörjningsstöd.

Räkna på ditt akutlån – vad kostar det?

När du jämför olika akutlån, se över ränta och avgifter för att se till att du kan betala tillbaka i tid. Ett lån idag kan orsaka större problem i framtiden om du inte har möjlighet att betala.

Du bör aldrig låna pengar akut för underhållning, nöjen eller icke-nödvändiga prylar, utan enbart för det allra viktigaste. En TV till exempel kan kännas viktig i stunden, men att betala den med snabblån gör den genast dyrare i pris och kan riskera stora ekonomiska bekymmer.

Så här kommer du fram till vad ditt lån kommer kosta dig att betala tillbaka:

Med fast månadsavgift/amortering

  1. Räkna din låneränta (ex 13% blir 0,13) x Lånad summa pengar
  2. Räkna in eventuell månadsavgift/aviavgift x din löptid I månader
  3. Plussa på eventuell startavgift
  4. Nu har du din totalsumma att betala tillbaka.

Dela summan på din löptid för att få fram månadskostnad.