Vanliga frågor

Vanliga frågor om smålån

Här besvaras några av de mest ställda frågorna. Många av dem har längre och mer utförliga svar på andra ställen på sidan. Det framgår tydligt var du kan läsa mer om dessa.

Läs mer

Vad är smålån?


Ett smålån kännetecknas oftast av att det rör sig om en mindre summa och att du har tillgång till pengarna snabbt. Därför kallas smålån ibland också för snabblån.

Vad är ett privatlån?


De flesta smålån är privatlån, det vill säga ett lån utan säkerhet, till skillnad från exempelvis bolån eller fordonslån som använder din bostad eller din bil som säkerhet. Ett privatlån kräver inte heller att du redogör för hur du ska använda dina pengar.

Tar alla långivare kreditupplysning?


När du ansöker om ett lån tas alltid en kreditupplysning på dig. De flesta använder UC, men en del använder andra kreditupplysningsföretag såsom Bisnode och Creditsafe. När en långivare ser att det har tagits flera kreditupplysningar på dig signalerar det för dem att du har ett lågt kreditvärde och en sämre återbetalningsförmåga. Om du vill låna utan UC kan du vända dig till en lånemäklare som endast gör en kreditupplysning på dig. Ditt kreditvärde påverkas därför inte.

Varför blir jag nekad lån?


Den vanligaste orsaken till att du blir nekad lån är att du har en betalningsanmärkning. När banken säger nej, är skälet till det att de inte är villiga att ta den risk som det innebär för dem att låna ut pengar till en person som tidigare inte har skött sina betalningar. En del långivare väljer dock att se på din nuvarande ekonomiska situation, snarare än på din tidigare betalningshistorik. Ta kontakt med en lånemäklare för att hitta långivare som passar dig och dina förutsättningar.

Kan jag låna utan fast anställning?


Det kan kännas svårt att få låna pengar utan fast inkomst. Du kanske har en timanställning, en provanställning, en tidsbegränsad anställning eller jobbar som frilans som gör att du inte har vad bankerna anser vara en stadigvarande inkomst. Du ska aldrig ljuga om fast anställning vid lån. Det är bättre att vända dig till en lånemäklare som tar hänsyn till din situation och som kan presentera låneerbjudanden från låneinstitut som beviljar lån utan krav på fast anställning. En lånemäklare kan hjälpa dig att ta lån utan fast inkomst.

När kommer pengarna?


Hur snabb utbetalning du får på ditt lån beror oftast på vilken bank du använder och på vilken bank som du väljer att ta ditt lån hos. Om lånet tas på samma bank som du i dagsläget redan använder, kan du låna pengar samma dag om din ansökan blir beviljad innan klockan 13:00. Annars tar det i regel 2 bankdagar innan du har pengarna på ditt bankkonto.

Vad är effektiv ränta?


Den effektiva räntan inkluderar alla avgifter som ett lån eller en kredit medför; ränta, uppläggningsavgifter, aviavgifter och så vidare. Det enda som inte ingår i den effektiva räntan är själva kreditbeloppet. Kapitalkostnaden anges alltid i SEK. När du räknar på den effektiva räntan bör du också ha i åtanke att du kan göra ränteavdrag på privatlån i din inkomstdeklaration.

Går det att låna utan ränta och avgifter?


Ja, det gör det. En del långivare erbjuder smålån utan ränta och avgifter för förstagångskunder. I de flesta fall ingår däremot både ränta och andra avgifter i långivarnas lånevillkor. När du väljer lån kan det finnas en poäng i att titta lite extra på just ränteavdraget. Det kan nämligen löna sig när du ska göra ränteavdrag i din inkomstdeklaration.

Går det att göra ränteavdrag för smålån?


Ja. Skatteavdrag för räntor kan göras på alla sorters lån, även för smålån. Oftast är uppgifterna för detta redan förifyllt när du får din deklaration, men du borde ändå läsa mer om ränteavdrag på privatlån innan du skickar in din inkomstdeklaration.

Vad händer om du inte kan betala?


Om du inte kan återbetala ditt lån så kommer fordran att gå vidare till ett inkassobolag, vars uppgift är att driva in skulden. Om du inte betalar din skuld går ärendet vidare till Kronofogden som har befogenhet till utmätning av lön och privata tillgångar. Långivaren kan också välja att inte anlita ett inkassoföretag och fordran går då istället direkt till Kronofogden. Att ha skulder hos Kronofogden kan få allvarliga konsekvenser för din privatekonomi.

Vem kontrollerar långivarna?


Alla svenska banker och kreditmarknadsbolag står under Finansinspektionens tillsyn. Sedan år 2015 behöver smålånsföretag samma tillstånd som banker och kreditgivare för att få bedriva sin verksamhet. Detta innebär att Finansinspektionen har större insyn och möjlighet till att granska smålånsbolagen. Läs mer om vad du ska tänka på när du vill låna pengar säkert.