Lånemäklare - Bron mellan långivare & låntagare

Låna enklare med en lånemäklare

En lånemäklare förmedlar lån mellan låntagare och låneinstitut och kallas ibland även för låneförmedlare. Istället för att du ska behöva ansöka om lån hos flera banker och låneinstitut, så gör lånemäklaren detta åt dig.

Läs mer

Även när du vill ta ett litet lån online kan du dra stor nytta av att vända dig till just en låneförmedlare för detta. De hjälper dig med att jämföra lån och villkor från olika banker och långivare. De kan också bistå med professionell rådgivning. I Sverige är det gratis att använda sig av lånemäklare – du har med andra ord allt att vinna på att vända dig till en.

4 Fördelar med lånemäklare

När du tar ett smålån vill du få bästa möjliga lån. En lånemäklare hjälper till att ta fram ett bra låneerbjudande och gör det med flera fördelar. Några av fördelarna med att använda en låneförmedlare finns listade nedan.

1

Säkra ett lån med bra villkor


En lånemäklare hjälper dig att få bra lånevillkor genom att jämföra olika bankers erbjudanden och villkor. I det låneerbjudande som du får finns villkor som berör bland annat lånets återbetalningstid och ränta samt hur snabbt lånet betalas ut. Lånemäklarens roll är att förhandla mellan dig som låntagare och de långivare som finns på marknaden för att ge dig ett lån med så bra lånevillkor som möjligt utifrån dina förutsättningar. När en långivare tar emot en ansökan om lån från en låneförmedlare så vet de att de konkurrerar med andra banker och låneinstitut som också vill ha dig som kund. Därför kan de erbjuda bättre lånevillkor än om du hade ansökt om ett lån hos dem utan att gå via en lånemäklare.

2

Hitta nya långivare


Nya långivare använder ofta erbjudanden för att etablera sig bland låntagarna. Deras generösa och fördelaktiga låneerbjudanden och villkor är en solklar fördel med låneinstitut som är nya på marknaden. Lånemäklare är ständigt uppdaterade med nya och okända långivare som kan vara svåra för gemene låntagare att hitta på egen hand. Här går det verkligen att få till en bra deal.

En lånemäklare som har varit verksam under en längre tid är ofta underrättade kring nya aktörer på marknaden samt kring vilka erbjudanden de har. En del är tidsbegränsade och gäller för nya låntagare under en viss period. Är du intresserad av att veta mer om långivare?

3

Ansök om lån från flera långivare utan UC


När du ansöker om lån så begär långivaren ut en kreditupplysning på dig, ofta från företag såsom UC, Creditsafe och Bisnode. Flera kreditförfrågningar ger en negativ bild av dig hos låneinstituten och sänker din kreditvärdighet, det vill säga din uppskattade förmåga att betala tillbaka ett beviljat lån. När du ansöker om lån med hjälp av en lånemäklare så görs endast en kreditupplysning. Det ökar dina chanser till att få ett lån med bra villkor, då det inte påverkar din kreditvärdighet.

4

Baka ihop lån till ett samlingslån


Om du har flera lån sedan tidigare kan det finnas en poäng i att samla dina lån i ett så kallat samlingslån. Det ger dig ofta ett lån med billig ränta och generösare villkor för återbetalning. Beroende på din mängd redan befintliga lån så kan detta vara ett omfattande arbete. Då kan du med fördel vända dig till en lånemäklare som hjälper dig att samla lån och krediter i ett samlingslån. Ofta kan de också hjälpa dig som vill ta ett samlingslån trots betalningsanmärkning.

3 tips för att välja den bästa lånemäklaren

Att använda sig av en lånemäklare är inte bara guld och gröna skogar. Det finns några saker som du bör ha i åtanke när du väljer att vända dig till en låneförmedlare. För att vara säker på att du gör rätt val så rekommenderas du överväga några aspekter. Spana in dessa tips om hur du väljer rätt lånemäklare.

1

Gå inte miste om några låneerbjudanden


Det kan vara en god idé att jämföra olika lånemäklare då många samarbetar med olika banker och har olika inriktning. De flesta låneförmedlare samarbetar inte med de större bankerna så ansök om lån även hos dem för att inte gå miste om något bra låneerbjudande. De större bankerna kan ofta erbjuda lån med låga räntor, men ibland kan det vara svårt att få lån med betalningsanmärkningar och du blir istället nekad lån. Observera att din kreditvärdighet kan påverkas negativt när flera låneinstitut gör kreditupplysningar på dig.

2

Känn dig trygg med din lånemäklare


En stor låneförmedlare har ofta samarbeten med flera långivare, har varit i branschen länge samt har en lång och bred erfarenhet. För många låntagare innebär det en extra trygghet, även om det inte är hos lånemäklaren som man belånar sig. Det kan också finnas fördelar med att använda en ny och mindre lånemäklare som är mån om att etablera sig på marknaden. Känn efter vad du värdesätter mest; tryggheten eller engagemanget. Det finns inget rätt eller fel – oavsett vad du värderar högst, kommer det att ge dig ett bra låneerbjudande.

3

Välj en lånemäklare med bra betyg


För att få en rättvis bild av hur bra olika lånemäklare är kan du se vad tidigare låntagare tycker. Många lämnar recensioner om sin upplevelse på omdömessajter som exempelvis Trustpilot. Om en låneförmedlare har fått många dåliga recensioner ringer det varningsklockor och du bör överväga att välja en annan lånemäklare.