Kreditkonto – Ett flexibelt lån med för- och nackdelar

Låna på dina villkor med kreditkonto

Att låna genom ett kreditkonto, eller kontokredit som det också kallas, är på många sätt ett enklare sätt att låna pengar på än genom ett traditionellt smålån. Med ett kreditkonto får du låna på dina villkor.

Läs mer

Vad är kontokredit?

Kontokrediter, ger dig, likt ett kreditkort, ständig tillgång till pengar. Pengarna finns på ett konto och du betalar endast ränta för den andel av lånet som du använder. Du bestämmer själv hur stor del av krediten som du vill nyttja. Så länge krediten förblir orörd så betalar du inte heller några ränteavgifter. Oftast får du lov att låna summor mellan 200 kronor och 20 000 kronor. Ibland kan storbankerna erbjuda ett kontokrediter med högre beloppsgräns.

6 fördelar med kreditkonto

När du bestämmer dig för om du vill låna pengar genom en kreditgivare eller långivare bör du jämföra villkoren för dem båda lånealternativen. Det finns flera fördelar med att öppna ett kreditkonto hos en kreditgivare.

1

Enkelt att bli beviljad lån


Det kan kännas svårt att få lån när alla säger nej, men kreditgivare brukar vanligtvis vara givmilda med att bevilja ansökningar om att öppna upp kreditkonton. Många ansökningar blir godkända och det kan vara lättare att bli beviljad ett kreditlån än ett privatlån. Processen är snabb och enkel och du kan generellt sett ansöka om en större summa pengar än vid ett traditionellt lån.

2

Pengar när du behöver dem


Att ha pengar vilandes på ett kreditkonto är en extra säkerhet för dig som vill ha extra pengar nära till hands när behovet uppstår. Du behöver inte veta hur mycket pengar du behöver eller ens när du behöver dem. Den dagen som du behöver göra en rotfyllning, köpa nya däck eller får en annan oförutsedd utgift så kan du känna dig trygg med att ditt lån redan är beviljat.

3

Du minskar risken för spontana inköp


När du gör en överföring från ditt kreditkonto till ditt vanliga bankkonto så fungerar det precis som vid en vanlig banköverföring. Om du överför pengar mellan konton på samma bank så finns pengarna på kontot omgående. När överföringen görs mellan konton på två olika banker kan överföringen ta upp till 2 bankdagar. Den fördröjda tiden för överföringen är en fördel för den som vill undvika spontana inköp och minskar risken för att kontokrediten används till onödiga utgifter.

Det ger dig längre tid att fundera på om köpet verkligen är nödvändigt eller om det snarare var något av ett infall. Om du ger köpet lite betänketid kommer du många gånger landa i att det inte var nödvändigt.

4

Betala bara för det du använder


När du tar ett traditionellt lån så betalar du ränta på hela beloppet, även om du inte använder hela summan. Med ett kreditkonto så betalar du enbart ränta för det belopp som du använder. Om du har 4 000 kronor på ditt kreditkonto och tar ut 500 kronor så betalar du endast ränta på de 500 kronorna.

När du har betalat tillbaka hela det beloppet så slutar du även betala ränta, fastän pengarna finns på ditt kreditkonto. Så länge du sköter dina avbetalningar så kan du nyttja din kontokredit så länge det behövs. Du kan nyttja upp till kreditbeloppet så länge det finns pengar kvar på ditt kreditkonto.

5

Ett flexibelt lån


Kreditkonto kallas ofta för Det flexibla lånet. Det är inte bara flexibelt att ha pengar till hands när du behöver dem, men ett kreditkonto kommer också med flexibel återbetalning. Det innebär att du betalar ett visst minimibelopp och sedan själv väljer hur snabbt du vill återbetala din förbrukade kredit. När din kredit är återbetald kan du nyttja den igen.

Så länge du betalar minimibeloppet är dina kontokrediter. Minimibeloppet är oftast ett förutbestämt fast belopp eller en viss procent av kreditens storlek. Ett sådant belopp skulle kunna vara bestämt till exempelvis 5 % eller 400 kronor. Om du väljer att betala mer än minimibeloppet minskar den effektiva räntan.

6

Låna utan UC och säkerhet


När du vill låna utan UC och säkerhet så kan ett alternativ vara att låna pengar på kredit. När du öppnar ett kreditkonto tas aldrig någon säkerhet och det görs endast en kreditupplysning.

Flera kreditupplysningar kan få en negativ påverkan på din kreditvärdighet och signalerar till långivare, banker och andra låneinstitut att du inte är kapabel till att återbetala ditt lån.

Ett kreditkonto kan vara ett alternativ för dig som vill låna pengar utan säkerhet med betalningsanmärkningar, utan UC eller utan fast inkomst.

3 nackdelar med kreditkonto

Det finns två sidor av allt och för somliga kan det finnas andra lånealternativ än att låna pengar på ett kreditkonto. Det finns de som tycker att kreditkonto är en krånglig och svåröverskådlig låneprodukt.

1

Svårt att se kostnaden


Beroende på hur du nyttjar din kredit så kan det vara svårt att förutsäga vilka kapitalkostnader som du kommer att dra på dig. När kostnaden inte är densamma varje månad kan det kännas invecklat att få en uppfattning om vad dina lånade pengar faktiskt kostar dig. Detta kan göra det besvärligt för dig att planera din ekonomi.

Du bör alltid noggrant jämföra kreditgivarnas olika kreditvillkor. När du ansöker om att öppna ett kreditkonto bör du lägga särskild vikt vid den effektiva räntan för att vara säker på att få en så billig kredit som möjligt. Den effektiva räntan anges oftast i procent och är den totala kostnaden för din kredit. Ibland kallas detta också för kapitalkostnad.

2

Risk för höga kapitalkostnader


Den flexibla tiden för återbetalning har också en baksida. När du tar ett traditionellt smålån finns en förutbestämd amorteringsperiod, men när du lånar pengar på ett kreditkonto kan amorteringsperiod sträcka sig över en betydligt längre period som gör att kapitalkostnaden lätt kan rusa iväg när räntan tickar på.

För att få så låg kapitalkostnad som möjligt vill du betala tillbaka hela lånet så snabbt du kan. Räkna på hur hög räntekostnaden kan tänkas bli och vid vilken punkt som den uppgår till ett alldeles för högt pris för de pengar som du får tillgång till. Är det verkligen värt det?

3

Kan du motstå frestelsen?


Pengarna hamnar oftast inte på ditt konto direkt efter en överföring, utan det kan dröja upp till 2 bankdagar innan du har tillgång till pengarna. Detta är så klart bra för den som vill styra sin impulskontroll, men den som har lätt för att ge efter för sina impulser kan också ha svårt för att motstå frestelsen som uppstår när det ligger pengar på ett konto som hen har direkt tillgång till.