Långivare – Låneinstitut & Kreditgivare

Låna pengar säkert med rätt långivare

Det är traditionellt sett banker som lånar ut pengar till privatpersoner, men även företag har slagit sig in på lånemarknaden.

Läs mer

I Sverige behöver alla svenska låneinstitut vara godkända av Finansinspektionen för att klassas som en auktoriserad långivare. De långivare som också är anslutna till branschorganisationen SKEF undergår ytterligare kontroller som säkerställer att de förhåller sig till de regler som finns stadgade i Konsumentkreditlagen.

Planera din ekonomi

Innan du väljer vilket låneerbjudande som du ska tacka ja till är det viktigt att du undersöker hur lånet skulle passa in i din ekonomi. Gör en avbetalningsplan och räkna på om du har råd att ta lånet. Skulle det vara önskvärt med en lägre ränta? Eller kanske en längre period för avbetalning? Även om du vill ta ett akutlån eller snabblån, kom ihåg att skynda långsamt och att verkligen ta dig tiden att undersöka alla dina möjligheter till att få ett lån med bra villkor.

6 frågor för när du jämför långivare utifrån ditt behov

Innan du börjar titta på olika lån och långivare behöver du ha klart för dig vilket behov som ditt lån ska fylla. Detta är väsentligt om långivarna ska kunna ge dig låneerbjudanden med villkor som är relevanta för dig. Som alltid när du ska ta ett lån vill du jämföra långivare för att vara säker på att du får ett bra villkor på ditt lån. Oavsett om du väljer att använda en lånemäklare för att hitta ett bra lån eller om du väljer att jämföra lån på egen hand så är det viktigt att du känner dig trygg med den långivare som du slutligen väljer att låna pengar av.

1

Hur mycket behöver du låna?


Olika långivare kan erbjuda olika stora lån. En del långivare är inriktade på att erbjuda större lån med någon typ av säkerhet eller pantsättning, medan andra långivare har specialiserat sig mot den växande marknaden för små och snabba lån utan säkerhet.

2

Behöver du ett lån med snabb utbetalning?


Om du har behov av ett smålån på dagen kan du utesluta de traditionella bankerna och rikta in dig på de som erbjuder lån online. Olika långivare kan erbjuda olika snabb utbetalning. Ofta kan ett lån med snabb utbetalning komma med en högre avgift. Överväg hur viktigt det är för dig att få in pengar snabbt.

3

Hur väljer du bästa låneerbjudande?


När långivarna presenterar sina låneerbjudanden vill du välja det lån med bästa lånevillkor. Här behöver du bestämma dig för vad det är som du värderar högst. Kanske är det storleken på lånet, hur långt lånets avbetalningstid är, storleken på räntan, räntefria perioder eller låneföretagets legitimitet som du tycker är viktigast för att uppfylla ditt behov.

Det finns inte ett låneerbjudande som är universellt bäst, utan erbjudandet bör alltid sättas i relation till din situation och dina behov. Ett lån som tidigare har känts förmånligt för dig behöver inte nödvändigtvis ha lika förmånliga villkor för den situation som du befinner dig i just nu.

4

Vill du låna pengar utan säkerhet och UC?


Små lån erbjuds oftast utan säkerhet. Det innebär att när du tar ett lån utan säkerhet behöver du inte pantsätta någonting för att beviljas ett lån. I praktiken är du alltså fri att använda pengarna till vad du vill utan att de är öronmärkta till något specifikt (till skillnad från exempelvis bolån eller billån). Kanske vill du låna pengar till aktier eller låna pengar till semester – anledningar som en traditionell bank troligtvis skulle neka.

Det kan vara svårt att hitta långivare som godkänner flera kreditupplysningar, så om du även vill låna pengar utan UC är det smidigaste sättet att använda dig av en lånemäklare som hjälper dig att jämföra olika långivare och deras låneerbjudanden. Då görs endast en kreditupplysning på dig och det påverkar inte din kreditvärdighet.

5

Vilka rättigheter har du som låntagare?


Observera att ett låneerbjudande inte är bindande. Enligt Konsumentkreditlagen 21 § har du dessutom 14 dagars ångerrätt efter det att du har tecknat ett smålån. Du betalar då endast för den räntekostnad som du har dragit på dig för de dagar som har passerat från det att du fick tillgång till krediten och fram till den dag då du har återbetalat hela räntebeloppet. De flesta långivare skyltar inte med detta, men din ångerrätt finns alltså lagstadgad.

6

Kan du tänka dig att låna från nya och okända långivare?


Var inte rädd för att ta ett lån hos en långivare som är ny på marknaden. Det är förstås nyttigt att ha en viss skepsis mot nya aktörer, men nya långivare bidrar till att skapa en sund konkurrens på lånemarknaden. Den direkta effekten blir att låntagarna får bättre och mer förmånliga låneerbjudanden. Många nyetablerade låneinstitut har ofta en direkt koppling till ett äldre moderbolag som har längre erfarenhet. Därför kan du ofta känna dig trygg med att välja nya och okända långivare.

3 tips för att identifiera oseriösa långivare

Även om de flesta långivare på den svenska lånemarknaden är seriösa så kan det finnas vissa aktörer som du vill akta dig för. När du ska identifiera om en långivare är seriös eller inte kan du ställa dig dessa tre frågor.

1

Finns det tydliga lånevillkor?


Oseriösa långivare utmärker sig ofta genom att de, med sina villkor, försöker mörklägga att de tar en oskäligt hög ränta så att den effektiva räntan överstiger lånebeloppet. Den effektiva räntan ska tydligt framgå i låneerbjudandet. Ta kontakt med din långivare om du vill att de ska förklara hur mycket den effektiva räntan kommer att uppgå till.

2

Verkar det för bra för att vara sant?


Ja, då är det ofta också det. Om du blir kontaktad av utländska långivare som erbjuder dig att låna pengar till orimligt bra villkor så bör du vara extra uppmärksam. En långivare som tar upp kontakt med dig är i regel alltid blufföretag som ofta riktar in sig på personer med ostadig ekonomi. Om det vill sig riktigt illa kan ett lån hos en oseriös långivare leda till personlig konkurs.

3

Finns det moraliska tveksamheter?


Du vill inte bara undvika att råka ut för bedrägerier, du vill också försäkra dig om pengarnas säkerhet. Du vill alltså inte att de pengar som du får låna har anskaffats på ett omoraliskt eller olagligt sätt. Läs på om företaget, hitta recensioner och försäkra dig om att det är ett legitimt låneinstitut.